Най-добрите храни, съдържащи протеин, с добър аминокиселинен профил

Аминокиселините се считат за градивни елементи на протеините и репутацията им на такива е заслужена. Нашето тяло разполага с хиляди протеини, като всички те са съставени от аминокиселини и ролята на протеино-сродните аминокиселини е от изключително значение за укрепването на здравето ни. Тук вие ще откриете информация за всички свойства и предимства на тези аминокиселини. Препоръчителните хранителни източници на различните аминокиселини (включително сяра, арени и разклонени вериги) могат да бъдат открити в обобщените хранителни източници в тази статия.

Храните, получени от растения и животни съдържат различни хранителни вещества, като протеин, но се различават по своя вид и съотношение на хранителните вещества, които съдържат.  Първите 8 незаменими аминикоиселини (9 за деца) се наричат пълноценни протеини.

За възрастните качеството на протеина се осигурява чрез разнообразни храни и това разнообразие прави по-трудно определянето на най-желаният микс от аминокиселини. Общият подход на специалистите по хранителни вещества и усвояването им е да заменят богатите на протеини храни да използват комбинация от аминокиселини като модел за качество на протеините. В този контекст най-често избираните храни са яйцата от кокошка и млякото от крава. Използвайки яйцата като най-често търсената комбинация от аминокиселини, изследователите в много университети в Канада наскоро въведоха начален метод за анализ на потребите на аминокиселини, обозначаващ окисляването на аминокиселините (IAAO), разработвайки следните предложения за обединяване на аминокиселини. Възрастен.

Играе роля в управлението на здравето

Въпреки това, аминокиселините ни носят разнообразни ползи за здравето. С други думи, ако аминокиселините не са обединени под формата на протеини, те все още играят своята ключова роля за укрепване на здравето ни. В този раздел за здравето, ние ще използваме същия подход за да опишем здравословните ползи от аминокиселините, които ние ще използваме в следващия раздел, Обобщение на хранителните източници. Ще разясним ползите от незаменимите аминокиселини за здравето чрез разделянето на тези хранителни групи на четири категории: (1) аминокиселини с разклонена верига, (2) аминокиселини, съдържащи сяра, (3) ароматни аминокиселини и (4) други незаменими аминокиселини.

Обобщение на източниците на храна

На първо място е от първостепенно значение да си припомним, че всички храни, съдържащи протеин, съдържат и аминокиселини, защото аминокиселините са градивните елементи на протеините. Поради тази причина, вие можете да разчитате на богати на протеин храни за да си набавите добро количество аминокиселини. Това правило ясно важи за всички най-здравословните храни (WH-Foods), които се разглеждат като добър, много добър или изключително добър източник на протеин.

Аминокиселините с разклонена верига (изолевцин, левцин и валин) най-често се срещат в рибата, яйцата и млечните продукти, морските зеленчуци и соята. Аминокиселините, съдържащи сяра (SAA) включват зеленчуци като праз, чесън, лук, кръстоцветни зеленчуци, като броколи и брюкселско зеле. С ароматните аминокиселини, вие разчитате на около 50% триптофан ежедневно от боб или семена, около 30% от общата зърнена част; и около 15-25% от порциите на много зеленчуци. Конкретният обсег на 18 различно аминокиселини във всеки от нашите 100 Най-здравословни храни (както и нашите 17 билки и подправки) могат да бъдат открити в подробния им хранителен профил.

Храна и диета